
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

REGARDING PARTICIPATION OF FAITH-BASED ORGANIZATIONS IN THE PAYCHECK PROTECTION 
PROGRAM (PPP) AND THE ECONOMIC INJURY DISASTER LOAN PROGRAM (EIDL) 

1. Are faith-based organizations, including houses of worship, eligible to receive SBA loans under the 
PPP and EIDL programs? 

Yes, and we additionally clarify that faith-based organizations are eligible to receive SBA loans regardless 
of whether they provide secular social services. That is, no otherwise eligible organization will be 
disqualified from receiving a loan because of the religious nature, religious identity, or religious speech 
of the organization. The requirements in certain SBA regulations—13 C.F.R. §§ 120.110(k) and 
123.301(g)—impermissibly exclude some religious entities. Because those regulations bar the 
participation of a class of potential recipients based solely on their religious status, SBA will decline to 
enforce these subsections and will propose amendments to conform those regulations to the 
Constitution. Although 13 C.F.R. § 120.110(a) states that nonprofit entities are ineligible for SBA 
business loans (which includes the PPP program), the CARES Act explicitly makes nonprofit entities 
eligible for the PPP program and it does so without regard to whether nonprofit entities provide secular 
social services. 

2. Are there any limitations on how faith-based organizations can use the PPP and EIDL loan money they 
receive? 

Only the same limitations that apply to all other recipients of these loans (such as that loan forgiveness 
will cover non-payroll costs only to a maximum of 25% of the total loan to a recipient). The PPP and EIDL 
loan programs are neutral, generally applicable loan programs that provide support for nonprofit 
organizations without regard to whether they are religious or secular. The CARES Act has provided those 
program funds as part of the efforts to respond to the economic dislocation threatened by the COVID-19 
public health emergency. Under these circumstances, the Establishment Clause does not place any 
additional restrictions on how faith-based organizations may use the loan proceeds received through 
either the PPP or the EIDL loan program. See, e.g., Religious Restrictions on Capital Financing for 
Historically Black Colleges and Universities, 43 Op. O.L.C. __, *7–15 (Aug. 15, 2019); Authority of FEMA 
to Provide Disaster Assistance to Seattle Hebrew Academy, 26 Op. O.L.C. 114, 122–32 (2002). In 
addition, the CARES Act does not impose unique burdens or limitations on faith-based organizations. In 
particular, loans under the program can be used to pay the salaries of ministers and other staff engaged 
in the religious mission of institutions. 

3. How will churches qualify if have not been informed of tax-exempt status by the IRS? Do organizations 
have to request and receive tax exempt status or just meet the requirements of 501(c)(3) status to be 
eligible? 

Churches (including temples, mosques, synagogues, and other houses of worship), integrated auxiliaries 
of churches, and conventions or associations of churches qualify for PPP and EIDL loans as long as they 
meet the requirements of Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, and all other PPP and EIDL 
requirements. Such organizations are not required to apply to the IRS to receive tax-exempt status. See 
26 U.S.C. § 508(c)(1)(A). 



4. Will my organization be sacrificing its autonomy or its First Amendment or statutory rights if it 
requests and receives a loan? 

No. Receipt of a loan through any SBA program does not (1) limit the authority of religious organizations 
to define the standards, responsibilities, and duties of membership; (2) limit the freedom of religious 
organizations to select individuals to perform work connected to that organization’s religious exercise; 
nor (3) constitute waiver of any rights under federal law, including rights protecting religious autonomy 
and exercise under the Religious Freedom Restoration Act of 1993 (RFRA), 42 U.S.C. § 2000b et seq., 
Section 702 of the Civil Rights Act of 1964, 42 U.S.C. § 2000e-1(a), or the First Amendment. 

Simply put, a faith-based organization that receives a loan will retain its independence, autonomy, right 
of expression, religious character, and authority over its governance, and no faith-based organization 
will be excluded from receiving funding because leadership with, membership in, or employment by that 
organization is limited to persons who share its religious faith and practice. 

5. What legal requirements will be imposed on my organization as a result of our receipt of this Federal 
financial assistance? Will those requirements cease to apply when the loan is either repaid in full or 
forgiven? 

Receipt of a loan through any SBA program constitutes Federal financial assistance and carries with it 
the application of certain nondiscrimination obligations. Any legal obligations that you incur through 
your receipt of this loan are not permanent, and once the loan is paid or forgiven, those 
nondiscrimination obligations will no longer apply. 

Consistent with certain federal nondiscrimination laws, SBA regulations provide that the recipient may 
not discriminate on the basis of race, color, religion, sex, handicap, age, or national origin with regard to 
goods, services, or accommodations offered. 13 C.F.R. § 113.3(a). But SBA regulations also make clear 
that these nondiscrimination requirements do not limit a faith-based entity’s autonomy with respect to 
membership or employment decisions connected to its religious exercise. 13 CFR § 113.3-1(h). And as 
discussed in Question 4, SBA recognizes the various protections for religious freedom enshrined in the 
Constitution and federal law that are not altered or waived by receipt of Federal financial assistance. 

SBA therefore clarifies that its regulations apply with respect to goods, services, or accommodations 
offered generally to the public by recipients of these loans, but not to a faith-based organization’s 
ministry activities within its own faith community. For example, SBA’s regulations will require a faith-
based organization that operates a restaurant or thrift store open to the public to serve the public 
without regard to the protected traits listed above. But SBA’s regulations do not apply to limit a faith-
based organization’s ability to distribute food or clothing exclusively to its own members or co-
religionists. Indeed, SBA will not apply its nondiscrimination regulations in a way that imposes 
substantial burdens on the religious exercise of faith-based loan recipients, such as by applying those 
regulations to the performance of church ordinances, sacraments, or religious practices, unless such 
application is the least restrictive means of furthering a compelling governmental interest. Congress 
enacted the CARES Act to afford swift and sweeping stopgap relief to Americans who might otherwise 
lose their jobs or businesses because of the economic hardships wrought by the response to the COVID-
19 public health emergency, and SBA has a compelling interest in fulfilling that mandate to provide 
assistance broadly. 



6. Is my faith-based organization disqualified from any SBA loan programs because it is affiliated with 
other faith-based organizations, such as a local diocese? 

Not necessarily. Under SBA’s regulations, an affiliation may arise among entities in various ways, 
including from common ownership, common management, or identity of interest. 13 C.F.R. §§ 121.103 
and 121.301. These regulations are applicable to applicants for PPP loans. (They also apply to the EIDL 
program when determining certain loan terms, although aggregating the number of employees of 
affiliated organizations does not affect eligibility for EIDL loans.) Some faith-based organizations likely 
would qualify as “affiliated” with other entities under the applicable affiliation rules. Entities that are 
affiliated according to SBA’s affiliation rules must add up their employee numbers in determining 
whether they have 500 or fewer employees. 

But regulations must be applied consistent with constitutional and statutory religious freedom 
protections. If the connection between your organization and another entity that would constitute an 
affiliation is based on a religious teaching or belief or is otherwise a part of the 

exercise of religion, your organization qualifies for an exemption from the affiliation rules. For example, 
if your faith-based organization affiliates with another organization because of your organization’s 
religious beliefs about church authority or internal constitution, or because the legal, financial, or other 
structural relationships between your organization and other organizations reflect an expression of such 
beliefs, your organization would qualify for the exemption. If, however, your faith-based organization is 
affiliated with other organizations solely for non-religious reasons, such as administrative convenience, 
then your organization would be subject to the affiliation rules. SBA will not assess, and will not permit 
participating lenders to assess, the reasonableness of the faith-based organization’s good-faith 
determination that this exception applies. 

7. Does my faith-based organization need to apply for this exemption or include any documentation of 
its religious beliefs or practices to fall within this affiliation exemption? 

No specific process or detailed filing is necessary to claim the benefit of this exemption. If you believe 
that your organization qualifies for this exemption to the affiliation rules, you should submit with your 
loan application a separate sheet stating as much. That sheet may be identified as addendum A, and no 
further listing of the other organizations with which your organization is affiliated, or description of the 
relationship to those organizations, is required. You are not required to describe your religious beliefs. 

A sample “Addendum A” is attached to this document, but you may choose to write your own. Your 
statement can be very simple. 

8. How do I know where my organization fits in SBA’s size standards table? Should I use the table to 
determine whether my organization is a small business that is eligible to participate in the PPP program? 

SBA’s size standards can be found at 13 CFR § 121.201. Under the CARES Act, a non-profit organization 
qualifies as small, and is eligible for assistance, if (1) it has no more than 500 employees or (2) the NAICS 
code associated with its primary industry has a higher employee-based size standard. Some industries—
including “religious organizations”—are currently listed in the size standards table with a monetary cap 
on annual receipts rather than an employee-based size standards cap. For nonprofit organizations 
whose primary industry is listed with a monetary cap on annual receipts, the size standards table 
therefore cannot be used to determine eligibility for the PPP program. Faith-based nonprofit 



organizations that do not fall under a primary industry that is listed with an employee-based size 
standard must have 500 employees or fewer to be considered small. 

 

ADDENDUM A 

✓ The Applicant claims an exemption from all SBA affiliation rules applicable to Paycheck Protection 
Program loan eligibility because the Applicant has made a reasonable, good faith determination that the 
Applicant qualifies for a religious exemption under 13 C.F.R. 121.103(b)(10), which says that “[t]he 
relationship of a faith-based organization to another organization is not considered an affiliation with 
the other organization . . . if the relationship is based on a religious teaching or belief or otherwise 
constitutes a part of the exercise of religion.” 


